SNT archief

De ethische aspecten van Artificiële Intelligentie

Lezing door Carmen Mazijn
Weekvanai

Op 8 november geeft dr. Carmen Mazijn een lezing omtrent De ethische aspecten van AI

Algoritmen en kunstmatige intelligentie hebben steeds meer invloed op ons leven. Dat gaat van het bepalen tot welke advertenties je te zien krijgt tot wie voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Een argument vóór beslissingen door AI is bijvoorbeeld efficiëntie: een besluit kan sneller worden genomen doordat kunstmatige intelligentie sneller gegevens kan verwerken dan mensen. Ook zeggen voorstanders dat kunstmatige intelligentie eerlijker kan beslissen: mensen hebben tenslotte vooroordelen.

Tegenstanders wijzen echter op onder meer het gebrek aan transparantie en de foutgevoeligheid van AI. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat deze beslissingen vaak gepaard gaan met vooringenomenheid en dat deze ongerechtvaardigde en zelfs discriminerende criteria hanteren. Machines en algoritmes kunnen mensen ondersteunen om betere beslissingen te maken, maar uiteindelijk moeten mensen nog altijd aan het stuur zitten.

Op basis van haar onderzoek geeft dr. Carmen Mazijn een introductie tot kunstmatige intelligentie en hoe we de transparantie van deze modellen kunnen verhogen.

Nadien mag je haar al je vragen stellen.


Toegang: 10 euro (kaarten te verkrijgen op het secretariaat of de leerkracht Informatica).

Mijn cursusmand

Er zitten momenteel geen cursussen in je mandje.