KMO-portefeuille (opleidingscheques voor bedrijven)

Kmo-portefeuille betaalt tot 40 %

De kmo-portefeuille is de meest bekende subsidiemaatregel voor zelfstandigen. Alle kmo's, vrije beroepen (zoals artsen, advocaten, accountants, ...), zelfstandigen en zelfstandigen in bijberoep genieten van fors goedkopere opleidingen via deze subsidiepot van de Vlaamse Overheid.

Hoeveel spaart u uit?

Hoeveel steun je krijgt, hangt af van de grootte van uw onderneming. Kleine ondernemingen krijgen 40% van de opleidingskost terugbetaald, tot maximum 10.000 euro per jaar.
Middelgrote ondernemingen krijgen 30 % steun met een jaarlijks plafond van 15.000 euro.
In 2017 is er 51 miljoen euro beschikbaar. Let hierbij wel op. Op = op.

Opleiding en/of advies? Kies zelf!

De kmo kiest volledig vrij waarvoor hij de kmo-portefeuille gebruikt, voor advies en/of opleiding. Daarvoor krijgt men één totaalbedrag ter beschikking. Advies is advies: de vroegere aparte adviespijlers technologieverkenning, strategisch advies en advies internationaal ondernemen, worden mee onder advies opgenomen. Binnen het maximale subsidiebedrag bepaalt de kmo vanaf nu zelf welk type advies hij best kan gebruiken.

Subsidie volgens bedrijfsgrootte

In de vernieuwde kmo-portefeuille is er een onderscheid volgens de grootte van de onderneming. Kleine ondernemingen krijgen een maximale jaarlijkse totaalsubsidie van 10.000 euro, het steunpercentage bedraagt  40%. Middelgrote ondernemingen kunnen jaarlijks maximaal 15.000 euro via de kmo-portefeuille krijgen, met een steunpercentage van 30%.

 

opleiding

advies

Kleine ondernemingen

steunpercentage 40%, steunplafond 10.000 euro

Middelgrote ondernemingen

steunpercentage 30%, steunplafond 15.000 euro

Administratief eenvoudige flow 

Er is een vernieuwde, intuïtieve website waarin de kmo zijn subsidie zonder papieren dossier kan aanvragen. De aanvraagflow werd vereenvoudigd:  zo kan de kmo onmiddellijk na de subsidieaanvraag zijn eigen aandeel storten zonder op bevestiging van de dienstverlener te moeten wachten.

Hoe vraag je een subsidie aan?

De subsidie kan enkel aangevraagd worden via www.kmo-portefeuille.be aangezien de aanvraag, verwerking, toekenning en beheer van de subsidie volledig gebeurt via een elektronische ondernemerschapsportefeuille. Registreren doe je via je persoonlijk federaal token of via je eID. Meer informatie hierover vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Hoe vraag je een KMO-portefeuille aan?

Laat uw dossier niet te lang aanslepen. Informeer SNT meteen dat je via kmo-portefeuille betaalt. Tot 14 dagen na de eerste opleidingsdag kan je dit dossier indienen. Registreren op kmo-portefeuille doe je wel vooraf. Na inschrijving bij een erkende dienstverlener (SNT is erkend), doe je een subsidieaanvraag via www.kmo-portefeuille.be.
De subsidieaanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Indien een opleiding bv. start op 01 september, dan moet de subsidie ten laatste op 14 september aangevraagd worden.

Het erkenningsnummer van SNT is: DV.O231135  (DV van dienstverlener, O van opleiding, en vervolgens 231135). Opgepast, dit erkenningsnummer is nieuw sinds 10/05/2019!

Waarvoor kan je een KMO-portefeuille aanvragen?

De KMO-portefeuille bestaat uit 2 luiken, waaronder "opleiding". Daarmee wordt bedoeld een opleiding gevolgd door de werkenden in de onderneming met als doel het verbeteren van het huidige of het toekomstige bedrijfsfunctioneren. Enkele voorbeelden zijn pc-cursus, taaltraining, sociale- en communicatievaardigheden, ... Opgepast, de subsidie kan enkel worden aangevraagd wanneer het totaal van inschrijvingsgeld en cursusmateriaal voor de cursus(sen) minimum € 100 bedraagt per inschrijving.

Meer informatie vind je op de website www.kmo-portefeuille.be.

 

VDAB-Opleidingscheques voor werknemers:

Klik hier.

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies