Vlaamse gebarentaal - kies een niveau

Brugge ma 18:00 - 21:00 05/09 - 19/06 € 183,00 Schrijf in

ma 05/09 tem 19/06

Brugge

18:00 - 21:00

€ 183,00

Algemene info

Gebarentaal leren

De taal van doven en slechthorenden leren als tweede taal met een cursus Vlaamse gebarentaal (VGT) in avondschool Brugge. Aan SNT avondschool Brugge Blankenberge kan je gebarentaal leren, 1x per week, dag- of avondcursus. Er zijn 4 niveaus. Elk niveau duurt 30 weken. De cursus Vlaamse gebarentaal start in september en eindigt in mei. Alle jongeren en volwassenen van 16 tot 90 jaar kunnen VGT leren in avondschool. Net als gesproken talen ontstond gebarentaal spontaan. Er is niet één universele gebarentaal. Zo is de Nederlandse gebarentaal (NGT) heel verschillend van de Vlaamse gebarentaal of VGT.
Ofschoon alle Vlaamse doven dezelfde taal gebruiken met eenzelfde grammatica zijn er toch vijf varianten gebarentaal: een Antwerpse, Limburgse, Oost-Vlaamse, West-Vlaamse en Vlaams-Brabantse variant. Aan SNT avondschool Brugge kan je de gebarentaal leren met een moedertaalspreker Vlaamse gebarentaal.


Waarom gebarentaal leren met een cursus van SNT?

Horende ouders van dove kinderen, broers, zussen en familieleden van dove mensen, mensen die om professionele redenen in contact komen met dove kinderen of volwassenen, aspirant tolken Vlaamse gebarentaal, slechthorenden … zijn de doelgroep van deze cursus gebarentaal.
De Vlaamse gebarentaal, VGT, is de taal in Vlaanderen van doven en slechhorenden. Het is de moedertaal die gebruikt wordt door de Vlaamse Dovengemeenschap.
De Vlaamse Dovengemeenschap telt 6000 leden moedertaalsprekers Vlaamse gebarentaal. Daarnaast zijn er nog een groot aantal horende mensen die VGT kennen. Hun aantal wordt geschat op zo'n 7000. Wil je meer weten over de Vlaamse Dovengemeenschap: http://www.doof.vlaanderen/

Officiële naam cursus Vlaamse gebarentaal 3

Vlaamse Gebarentaal 1.3, richtgraad 1.3 (deel van ERK taalniveau A2)
(meer info>klik hier)

Inhoud

Cursus Vlaamse gebarentaal 3

In het derde jaar wordt de gebarenschat uitgebreid, er wordt gefocust op de grammatica en er komen enkele dove gastsprekers. Zo leer je verschillende personen verstaan (= aflezen) en met verschillende mensen een gesprek voeren.

Vereiste voorkennis

Geslaagd zijn voor Vlaamse Gebarentaal 1.2, richtgraad 1.2 (deel van ERK taalniveau A2) of slagen voor een toelatingsproef.

Vereiste taalkennis Nederlands voor niet-moedertaalsprekers Nederlands: geslaagd zijn voor de NT2-niveaus 3 en 4 (= richtgraad 2.1 en 2.2, is deel van ERK taalniveau B1).

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies