Vlaamse gebarentaal - kies een niveau

Brugge do 18:00 - 21:00 01/09 - 15/06 € 183,00 Schrijf in
PC Steenbrugge ma 08:30 - 11:30 05/09 - 19/06 € 183,00 Schrijf in

do 01/09 tem 15/06

Brugge

18:00 - 21:00

€ 183,00

ma 05/09 tem 19/06

PC Steenbrugge

08:30 - 11:30

€ 183,00

Algemene info

Cursus Vlaamse gebarentaal

De Vlaamse gebarentaal, VGT, leren als tweede taal met een cursus gebarentaal aan SNT Brugge. Cursus gebarentaal Brugge, 1x per week, dag- of avondcursus. Tot 4 niveaus. Elk niveau duurt 30 weken. De cursus gebarentaal start in september, eindigt in mei. De cursus Vlaamse gebarentaal, VGT, is geschikt voor jongeren en volwassenen van 16 tot 90 jaar. Net als gesproken talen, ontstond de gebarentaal spontaan. Er is niet één universele gebarentaal. Zo is de Nederlandse gebarentaal (NGT) heel verschillend van de Vlaamse gebarentaal of VGT.
Ofschoon alle Vlaamse doven of slechthorenden dezelfde gebarentaal met eenzelfde grammatica gebruiken zijn er toch vijf varianten gebarentaal: een Antwerpse, Limburgse, Oost-Vlaamse, West-Vlaamse en Vlaams-Brabantse variant.
De SNT cursus gebarentaal wordt in Brugge gegeven door een moedertaalspreker Vlaamse gebarentaal.

Waarom Vlaamse gebarentaal leren met een cursus gebarentaal van SNT?

Horende ouders van dove kinderen, broers, zussen en familieleden van dove mensen, mensen die om professionele redenen in contact komen met dove kinderen of volwassenen, aspirant tolken Vlaamse gebarentaal, slechthorenden … zijn de doelgroep van deze cursus gebarentaal, VGT.
De Vlaamse Gebarentaal, VGT, is de moedertaal die gebruikt wordt door de Vlaamse Dovengemeenschap. De Vlaamse gebarentaal wordt ook gebruikt door (slecht)horende mensen.
De Vlaamse Dovengemeenschap telt 6000 leden moedertaalsprekers Vlaamse gebarentaal. Daarnaast zijn er nog een groot aantal horende mensen die VGT kennen. Hun aantal wordt geschat op zo'n 7000. Wil je meer weten over de Vlaamse Dovengemeenschap: http://www.doof.vlaanderen/

Officiële naam cursus Vlaamse gebarentaal 1

Vlaamse Gebarentaal 1.1, richtgraad 1.1, ERK taalniveau A1
(meer info>klik hier)

Inhoud

Cursus Vlaamse gebarentaal 1

Er worden een basislexicon en enkele belangrijke grammaticale regels aangeleerd die gerelateerd zijn aan de dagdagelijkse communicatie. Dit gebeurt aan de hand van specifieke thema´s zoals

  • begroetingen
  • familie
  • eten/drinken
  • sport/hobby's

Ook vingerspelling wordt aangeleerd.

Vereiste voorkennis

Moedertaalsprekers Nederlands: geen voorkennis vereist.

Vereiste taalkennis Nederlands voor niet-moedertaalsprekers Nederlands:

Omdat in deze cursus heel regelmatig Nederlands gebruikt wordt voor vertalingen of grammaticale uitleg, verwachten we dat niet-moedertaalsprekers geslaagd zijn voor de NT2-niveaus 1 en 2 (richtgraad 1, ERK taalniveau A2).

Indien de cursist niet geslaagd is voor NT2 niveaus 1 en 2- en toch graag de taalcursus wil volgen, verwachten we van de cursist een extra inspanning om zelf vertalingen op te zoeken.

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies